Tradycyjnie wypiekane pieczywo na zakwasie lub drożdżach
Zasady wypieku chleba są znane i praktycznie niezmienne od tysięcy lat.
Podstawowe składniki używane do wyrobu ciasta na pieczywo to mąka, drożdże, sól i woda. Wszystkie procesy wytwarzania chleba opierają się na czterech kluczowych krokach, a mianowicie jest to mieszanie, zestalanie, rośnięcie lub fermentowanie, pieczenie oraz chłodzenie. Pieczenie chleba na drożdżach to metoda tradycyjna i trwa zdecydowanie krócej niż fermentacja na zakwasie. Składniki miesza się razem, tworząc ciasto i pozostawia do wyrośnięcia do trzech godzin. Podczas fermentacji ciasto zmienia się z rzadkiej, gęstej masy w elastyczne ciasto.
Czas potrzebny do osiągnięcia tego stanu w dużej mierze zależy od ilości i jakości drożdży oraz temperatury ciasta.
Proces fermentacji ciasta na zakwasie sprawia, że składniki odżywcze mąki pszennej są bardziej dostępne do trawienia, a cukry proste są mniej dostępne, co może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi, szczególnie u osób z cukrzycą. Fermentacja na zakwasie może również ułatwić trawienie chleba pszennego osobom z zespołem jelita drażliwego. Chleb na zakwasie wypiekany z długim czasem fermentacji wywołuje mniej objawów niepożądanych ze strony układu pokarmowego, takich jak wzdęcia i gazy, niż chleb konwencjonalnie masowo wypiekany. Dodatkowo podczas procesu fermentacji zakwasu w cieście chlebowym wytwarzane są bakterie kwasu mlekowego przyjazne naszym jelitom, które mają właściwości wzmacniające odporność oraz przeciwzapalne. W supermarketach nie znajdziemy jednak dobrej jakości pieczywa, ponieważ chleb dostępny w tego typu sklepach jest zrobiony z ciasta mrożonego i odpiekane na miejscu, aby sprawiało wrażenie świeżego i dobrej jakości. Takie pieczywo zawiera cukier, karmel, sztuczne spulchniacze i dodatki zagęszczające i konserwujące, które mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Piekarnia Kraków oferuje pieczywo wysokiej jakości, które jest chętnie kupowane przez klientów. Aby chleb był dla nas jak najbardziej zdrowy i odpowiedni, powinniśmy zaopatrywać się w chleb czy bułki w piekarniach o ugruntowanej na rynku pozycji i z dobrymi opiniami zadowolonych konsumentów.