Farbowanie włosów henną roślinną jest bezpieczne dla zdrowia
Jeśli po farbowaniu włosów tradycyjną farbą kupioną w sklepie czy drogerii masz wysypkę, duszności, opuchliznę lub podrażnioną skórę, jest to znak, że masz alergię na składniki w niej zawarte, zazwyczaj na substancje chemiczne użyte do jej produkcji.
Jeśli szukasz naturalnej i bezpiecznej farby do włosów, wybierz hennę. Henna daje naturalny kolor rudy i czerwony, ale przez dodanie do niej indygo, który jest niebieski, po połączeniu otrzymujemy brązy, odcienie miedziane i czarne. Jeśli dodamy kasję, otrzymamy kolory żółty, brzoskwiniowy, czy złocisty blond. Kiedyś trzeba było odmierzać i mieszać te składniki samodzielnie. Jest to żmudny i skomplikowany proces wymagający dokładnego odmierzania, a efekty mogą być różne i nie ma gwarancji, czy włosy nie wyjdą pomarańczowe lub zielone. Jeśli dopiero zaczynasz używać henny do farbowania włosów, lepiej jest kupić gotowe mieszanki w wybranym kolorze do samodzielnego zastosowania w domu. Jest to znacznie wygodniejsze i łatwiejsze niż zgadywanie, jaki kolor włosów uzyskamy. Sproszkowaną hennę wraz z innymi wybranymi składnikami miesza się z ciepłą wodą do uzyskania dosyć gęstej papki i odstawia do utlenienia na pewien czas. Następnie na umyte i wysuszone oraz podzielone na pasma włosy nakłada się przygotowaną mieszaninę i pozostawia na kilka godzin.
Najlepiej postępować według instrukcji na opakowaniu henny lub mieszanki.
Można również owinąć włosy w plastikową folię lub założyć czepek kąpielowy i zawinąć w ręcznik, ponieważ ciepło pomaga hennie uwalniać barwnik. Po upływie wybranego czasu hennę dokładnie spłukuje się z włosów, aż woda będzie czysta. Ponieważ pole henny henna Rajasthani BAQ wybarwia się na włosach przez około dwa dni, więc nie należy się przejmować początkowym ich kolorem. Włosów nie należy w tym czasie myć szamponem, aby kolor dobrze wniknął we włosy. Jeśli to możliwe, najlepiej do mycia włosów farbowanych używać szamponów bez siarczanów i parabenów, które nie zawierają konserwantów i mają niską zawartość oleju.