Przewodnik po sushi — dla początkujących
Wśród dań, które w ostatnich latach zyskały wyjątkową popularność w Polsce, sushi jest niekwestionowanym liderem. W naszych miastach pojawiły się liczne lokale, w których możemy spróbować tego egzotycznego przysmaku. Warto jednak swoją przygodę z nim zacząć od podstaw — poznania najczęściej spotykanych rodzajów tej potrawy oraz jej składników.
Skąd pochodzi sushi?
Powszechnie uważa się, że sushi jest daniem typowo japońskim. Nie jest to jednak do końca prawdą — potrawa ta ma swe początki w Azji Południowo-Wschodniej. W krajach tego regionu przez wiele wieków stosowano specyficzną metodę konserwacji żywności, polegającą na układaniu naprzemiennie warstw gotowanego ryżu i surowych ryb lub mięsa. Następnie sfermentowane fragmenty tkanek zwierzęcych zjadano, a ryż był wyrzucany. Metoda ta trafiła do Chin i Japonii w VIII wieku. Tam, po wynalezieniu octu ryżowego, zaczęto stopniowo skracać okres fermentacji mięsa i ryb oraz zjadać również ryż. Tak narodziło się sushi, które znamy obecnie.
Czym jest sushi?
Sushi należy do kategorii dań, nazywanych po japońsku namasumono — ich cechą charakterystyczną jest to, że podawane są one na zimno. Skład sushi może być przy tym zróżnicowany. Najczęściej potrawa ta zawiera sashimi, czyli surowe mięso ryb lub owoców morza oraz shari (zakwaszony ryż). Innymi produktami, często używanymi do jego przyrządzenia, są prasowane wodorosty (nori) oraz wasabi — ostry japoński chrzan. Oczywiście to, jakie składniki zostaną użyte, zależy od rodzaju sushi. Jak zaznajomić się z tak bogatą ofertą kulinarną? Świetnym sposobem na to może być zamówienie dużego zestawu sushi, zawierającego różne rodzaje tej potrawy. Dzięki temu możemy spróbować każdego z dostępnych wariantów i wybrać ten, który idealnie trafia w nasze kulinarne gusta.
Jakie są najczęściej spotykane rodzaje sushi?
Do tradycyjnych rodzajów sushi zaliczyć należy przede wszystkim nigiri. Jego nazwa pochodzi od japońskiego słowa, oznaczającego ściskanie. W taki właśnie sposób, ugniatając, przygotowuje się ryż do tej odmiany omawianej przez nas potrawy. W skład nigiri wchodzi ponadto wasabi oraz mięso ryby. W Europie i USA najpopularniejszym rodzajem sushi są maki, zawierające ryż wraz z dodatkami, zawinięty w arkusz glonów nori. Za jego odmianę można uznać uramaki — w tym wariancie glony są dodatkowo pokrywane warstwą ryżu, a niekiedy również sezamu. Oshi jest natomiast typem sushi, nawiązującym do najdawniejszych tradycji. Danie to jest prasowane w taki sam sposób, jak w czasach, gdy było to formą konserwacji żywności.
Jak wybrać najbardziej odpowiedni dla nas rodzaj sushi?
Sushi może być przyrządzone również na wiele innych sposobów. Niektóre z wymienionych rodzajów tej potrawy mają też dodatkowe warianty — przykładowo w skład nigiri może wchodzić zarówno ryba wędzona, jak i surowa, a specjaliści wymieniają co najmniej trzy typy tuńczyka, które mogą być do tego użyte.
Jak jeść sushi?
Według tradycyjnego podejścia sushi należy jeść pałeczkami, jednak nikt nie zgani nas zapewne, jeżeli podczas posiłku posłużymy się palcami. Ważne jest jednak to, by nie rozdzielać składników gotowego dania. Najczęściej zalecane jest przechylenie wybranego kawałka sushi na bok, uchwycenie go pałeczkami (lub palcami), zamoczenie powierzchni wodorostów lub mięsa w sosie sojowym i włożenie kawałka do ust. Należy przy tym uważać, by sos nie miał bezpośredniego kontaktu z ryżem.