Różnice pomiędzy wilkiem a maszynką do mielenia mięsa.
Mięsiwo dla wielu z nas jest podstawowych składnikiem potraw. Dodajemy je, gdy tworzymy gołąbki, spaghetti czy też kotlety mielone. Wszystkie wymienione dania charakteryzuje to, że do ich wykonania potrzebujemy świeżo zmielone mięso. Najczęściej kupujemy je w sklepach spożywczych bądź rzeźniach. Właśnie te miejsca muszą być wyposażone w wilki do mielenia mięsa. W artykule tym podpowiemy jak wybrać profesjonalne rozwiązania.
Co to wilki do mielenia mięsa?
Część osób słyszących po raz pierwszy zbitek wymienionych słów w nazwie tego akapitu zastanawia się, z czym ma do czynienia. Tak naprawdę sformułowanie to jest równoznaczne z maszynką do mielenia mięsa. Jednak to pierwsze używane jest częściej przez profesjonalistów oraz występuje w katalogach gastronomicznych. W tym momencie każdy już wie, że wilki służą do rozdrabniania mięsiwa na drobne elementy. Już więcej nie będą Państwo mieć problemu z rozszyfrowaniem tego sformułowania.
Wilki czy maszynki do mielenia mięsa?
Wiedząc już, że wilki i maszynki pełnią tę samą funkcję, część osób zastanawia się, co zakupić. Jeżeli prowadzicie lokal gastronomiczny lub kuchnie w restauracji albo hotelu zalecamy zakup wilka do mielenia mięsa. Spowodowane jest to, co najmniej kilkoma czynnikami.
Przede wszystkim tego typu urządzenia zostały przeznaczone do pracy ciągłej. Co za tym idzie, to właśnie za ich pomocą będziecie mogli mielić mięso praktycznie bez przerwy i nie uszkodzicie maszyny. Niestety w taki sposób nie wykonacie tego procesu na rozwiązaniach spotykanych w domu.
Bezpośrednio z tym pierwszym punktem jest związana kolejna ważna cecha. Do produkcji wilków do mielenia mięsa wykorzystuje się lepsze surowce oraz komponenty. Wytwórcy dobrze wiedzą, że te maszyny będą pracowały w niesprzyjających warunkach, dlatego zawczasu przygotowują swoje urządzenia do ciężkich czynności.
Warto także podkreślić, iż naprawa wilków do mielenia mięsa w razie awarii jest o wiele łatwiejsza. Podyktowane jest to łatwością dostępu do części zamiennych oraz możliwością rozebrania praktycznie całego urządzenia. Taki proceder nie jest praktycznie możliwy w rozwiązaniach marketowych.
Mamy nadzieję, że ten punkt odpowiedział Wam na pytanie, jaki rodzaj maszyny musicie zakupić Wy.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie wilków do mielenia mięsa?
Chcąc jak najbardziej ułatwić Wam wybór odpowiedniego urządzenia, w punkcie tym podpowiemy, na co warto zwrócić uwagę przy zakupie wilków do mielenia. Według nas najważniejsze parametry to między innymi:
- Wydajność – to właśnie ta liczba mówi, ile będziecie w stanie zmielić mięsa w ciągu jednej godziny. Musicie tak dobrać tę wartość, aby nigdy nie zabrakło Wam odpowiednio przygotowanego mięsiwa.
- Źródło zasilania – większość spotykanych rozwiązań na rynku zasilania jest napięciem 230 V, jednak można spotkać także takie, które potrzebują prądu 400 V. Warto zwrócić na to uwagę, aby później nie okazało się, że nie macie odpowiedniej instalacji w swoim lokalu.
- Wielkość sitka – w zależności od wybranego modelu wielkość sitka może być różna. Ona natomiast wpływa na grubość mięsa po procesie mielenia.
- Moc silnika – ten parametr wpływa na siłę, jaką będzie dysponowało urządzenie. Ma on także swoje odzwierciedlenie w wydajności. Co do zasady im większa pomoc, tym większa wydajność maszyny.
- Inne dodatki – zdarzają się sytuacje, w których producenci dorzucają jakieś elementy do sprzedawanych rozwiązań. Najczęściej są to lejki do nadziewania kiełbas. Akcesoria te mogą być także niezbędne w profesjonalnych kuchniach.
Zebranie wszystkich wyżej przedstawionych informacji pomoże Wam w porównaniu kilku wilków do mielenia mięsa i wyborze odpowiedniego dla swojego biznesu.
Zakup wilka do mielenia mięsa.
Uzbrojeni w odpowiednią wiedzę możecie dokonać zakupu wilków do mielenia mięsa. Czynność tę wykonacie w lokalnych hurtowniach gastronomicznych lub sklepach internetowych. Tak czy owak, informacje tutaj przedstawione przydadzą się Wam mocno podczas całego procesu. My kończymy już ten artykuł i zapraszamy na inne nasze publikacje.