Skuteczny suplement odchudzający z moringą
Moringa to skromna roślina z kilkoma niezbędnymi składnikami odżywczymi. Jest łatwo dostępna i niedroga, a włączenie jej do diety nie powinno stanowić żadnego problemu.
Naukowcy postulują, że bioaktywne składniki liści moringi odgrywają kluczową rolę w zwalczaniu bólu stawów i stanów zapalnych. Dzięki silnym właściwościom przeciwzapalnym i przeciwbólowym liście moringi mogą w pewnym stopniu złagodzić kilka ostrych i przewlekłych zaburzeń zapalnych. Badania donoszą o wyleczeniu w przypadkach reumatoidalnego zapalenia stawów, obrzęku, wrzodów, zapalenia jelita grubego i astmy. Liście moringi zawierają obfite izotiocyjaniany, które są klasą bioaktywnych składników. Pomagają one w zmniejszeniu masy ciała i zaburzeniach metabolicznych, takich jak cukrzyca typu 2. Izotiocyjaniany stymulują lipolizę w tkankach tłuszczowych. Wywołują rozkład nagromadzonego tłuszczu w organizmie, w wyniku czego powstają wolne kwasy tłuszczowe i trójglicerydy. Te aktywne cząsteczki działają na poziomie molekularnym. Zakłócają ekspresję genów uczestniczących w szlakach przyrostu masy ciała i akumulacji lipidów. Zatem zażywanie liści moringi może obniżyć otyłość i zmniejszyć ryzyko uszkodzenia narządów wywołanego akumulacją lipidów.
Liście moringi zostały szeroko przebadane pod kątem ich właściwości przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Cząsteczki takie jak kwercetyna mają znaczący wpływ na zdrowie wątroby. W rezultacie wątroba i nerki są chronione przed urazami wywołanymi przez leki i stany zapalne. Wyciągi z liści Moringi usuwają z organizmu wolne rodniki. Są znane ze swoich właściwości przeciwutleniających. To z powodu tej właściwości liście moringa pomagają radzić sobie z chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca, nadciśnienie, choroba Alzheimera, Parkinsona, a nawet rak. Woda rzeczna może zawierać szkodliwe cząstki, bakterie i mikroorganizmy. Nie wszystkie miejsca mogą mieć oczyszczacz wody. Ale posiadanie rośliny moringi w pobliżu akwenu może zapewnić dobrą jakość wody. Liście te są również dobrym źródłem witamin oraz kwasów omega-3 i omega-6.