Twórz posiłki do zapamiętania dzięki tym niesamowitym poradom kulinarnym
Większość ludzi nie może się doczekać posiłku.
Ta przyjemność jest zwielokrotniona, gdy kucharz tworzący jedzenie jest biegły w kuchni. Zawarte w nim informacje o gotowaniu sprawią, że posiłki przygotowywane przez nawet ekspertów będą odrobinę lepsze.Aby skutecznie ugotować posiłek, należy zawsze przestrzegać przepisu. Zapewni to, że użyjesz odpowiedniej ilości każdego składnika. Gotowanie to nauka, a każdy składnik ma swoje zadanie. Pominięcie składnika, włożenie zbyt dużej ilości czegoś lub zbyt długie gotowanie może zamienić Twoje danie w katastrofę.Aby smażyć stir fry z autentycznym chińskim akcentem, spróbuj użyć ich techniki aksamitnej! Przygotuj mieszankę skrobi kukurydzianej, białek jajek, przypraw i sherry i umieść w niej wieprzowinę, kurczaka lub krewetki na około pół godziny. Następnie zblanszuj w gorącym oleju lub wrzącej wodzie, aby uzyskać lśniące, delikatne i pyszne smażenie o jakości restauracyjnej.Dopraw mięso równomiernie. Ważne jest, aby wszystkie mięsa, które zamierzasz gotować, były równomiernie doprawione. Lekko posyp mięso przyprawami, jakby padało. Dzięki temu przyprawa będzie równomierna i zapobiegnie zbrylaniu. Smak będzie przez to bardziej spójny.Gotując kolejny duży garnek spaghetti, dodaj kroplę oleju do wrzącej wody. Zapobiegnie to sklejaniu się makaronu i poprawi jego smak. Twój czas gotowania pozostanie taki sam i nie będzie dodatkowej pracy przy użyciu tej metody.Wyeliminuj zgadywanie z redukcją płynów. Kiedy przepis wymaga, abyś gotował, aż płyn zmniejszy się o określoną ilość, zanurz w płynie rączkę drewnianej łyżki, aby zaznaczyć głębokość.
To pozostawi linię na drewnianej łyżce.
Później możesz ponownie zanurzyć łyżkę, aby zobaczyć, jak bardzo płyn faktycznie się zmniejszył.Jeśli robisz ciastka, powinieneś spróbować zmaksymalizować dokładność swoich pomiarów, ponieważ jest to bardzo dokładna nauka. Dodając o jeden gram za dużo lub za mniej, narażasz smak swojego ciasta na niebezpieczeństwo. Zawsze staraj się być precyzyjny podczas pieczenia.Jeśli chcesz zmniejszyć zawartość sodu w gotowanych posiłkach, przyjrzyj się uważnie półce z przyprawami. Wiele gotowych przypraw jest zaskakująco bogatych w sód, niezależnie od tego, czy mają słony smak, czy nie. I oczywiście unikaj dodawania zwykłej soli. Poszukaj naturalnych ziół i prostszych przypraw, aby dodać smaku bez sodu.Czosnek jest niesamowity, ale kosztuje go śmierdzące dłonie. Po posiekaniu czosnku lub innych ostrych potraw, energicznie pocieraj dłońmi o powierzchnię zlewu ze stali nierdzewnej. Twoje dłonie nie tylko będą pachniały lepiej, ale następne jedzenie, którego dotkniesz, nie będzie miało czosnkowego zapachu.Jeśli urządzasz duże przyjęcie, jedną z najgorszych rzeczy, jakie możesz zrobić, jest dodanie sosu do sałatki. Ponieważ sałatka będzie długo czekać, prawdopodobnie po pewnym czasie stanie się mokra. Zamiast tego zostaw wybór opatrunków do wyboru.Jeśli chcesz urozmaicić posiłek, dodaj papryki. Papryka nie tylko doda smaku przygotowywanemu przez Ciebie posiłkowi, ale także zwiększy intensywność przypraw, aby spodobać się Twoim kubkom smakowym. Wypróbuj różne rodzaje i odmiany papryki, aby udoskonalić preferowaną paprykę.Pierwszy kęs pysznego posiłku zapada w pamięć i jest niesamowity. Nauka dobrego kucharza zajmuje znacznie mniej czasu, niż możesz sobie wyobrazić. Potrafisz stworzyć wiele smacznych potraw! Informacje zawarte w tym artykule powinny dać ci pewność, której potrzebujesz, aby poradzić sobie nawet z najbardziej skomplikowanymi potrawami.